V Bystrickej Klubovni máte dvere otvorené!

Medusa Group | 23.10.2014
„Otvorili sme Klubovňu v regióne s históriou, tradíciami a s významom pre celé Slovensko. Budeme sa snažiť, aby sme boli jeho prirodzenou súčasťou.“
Peter Štecko, CEO spoločnosti MEDUSA Group.

Banská Bystrica, 23. októbra 2014 – Novootvorená Bystrická Klubovňa privítala prvých návštevníkov v unikátnych historických priestoroch mestského opevnenia zo 16. storočia (Barbakan) s ponukou tradičnej kuchyne v modernom dizajne. Štýlová piváreň je v poradí treťou prevádzkou konceptu Klubovní skupiny MEDUSA GROUP na Slovensku a prvou mimo Bratislavy. Bystrická Klubovňa má  kapacitu 160 miest, pričom ďalších 130 stoličiek je na terase s výhľadom priamo na historické centrum.

Šéfkuchár Bystrickej Klubovne, Ján Michna*, spolu so svojím tímom bude pripravovať menu, ktoré zostavil Tomáš Sika, Head Chef celej siete Klubovní. Piváreň sa pochváli netradičným otvoreným lávovým grilom, kde sa budú pripravovať nielen miestne lahôdky, ale aj špeciality v modernej úprave. V jedálnom lístku nájdete napríklad tradičné posúchy, pagáče, rebierka, ale i údeniny z vlastnej produkcie Klubovne. Prirodzene nebude chýbať ani obedové menu. „Myslím si, že všetci, čo prídu na pivko a dajú si niečo malé pod zub, alebo sa posilnia pri sledovaní športových prenosov na veľkých plátnach či pri stolnom futbale, si vyberú,“ dodal T. Sika. Medzi jeho priority patrí i spolupráca s regionálnymi dodávateľmi.

Dobré jedlo je zdravé zapiť kvalitným pivom. Napríklad  Zlatý  Bažant  12  %  sa do Klubovne  dopravuje špeciálnymi  cisternami  priamo  z pivovaru, pričom v pivných tankoch  umiestnených  priamo  v prevádzke  si  po  celý  čas  zachováva  svoju  absolútnu čerstvosť a stopercentnú kvalitu. Okrem tankov je pivo v Klubovni skladované v  transparentnej sudovni,  t.j.  v presklenej  chladiacej  miestnosti  umiestnenej  v priestoroch  pubu,  v ktorej  sú zabezpečené ideálne teplotné a hygienické podmienky. Atmosféra Klubovne praje i spoločenským akciám – koncertom, rodinným udalostiam, firemným podujatiam. Spokojní budú návštevníci bez cigarety, ale aj fajčiari.

Návštevníci Bystrickej Klubovne sa môžu čoskoro tešiť na Festival klubovnianskeho huso- káčera. Tak ako na každom dobrom festivale, aj v Klubovniach ide o pohodu, zábavu a ponuku toho najlepšieho, čo jeseň v kuchyni ponúka. Navyše, v Klubovni tradične, no s dychom modernej gastronómie. „V jesennej ponuke nemôžu ani u nás chýbať tradičné suroviny ako tekvica, cesnak, cibuľa, kapusta, gaštany či ovocie. Jedlo prirodzene dochucujú, alebo sa použijú v omáčkach. Ponúkame ich aj ako teplé či studené prílohy k hydine. Napríklad v medovine naložené plátky husacích pŕs podávame na šaláte z pečenej maslovej tekvice spolu s jesennými šalátovými listami, nivou a hruškou, so zálievkou z jablčného muštu,“ vysvetľuje majster kuchyne.
Ak sa však tešíte na klasiku, ani tá nesklame. K tradičnému pečenému kačaciemu stehnu, potieranému burčiakom z Dubovej, dostanete červenú a bielu dusenú kapustu a vynikajúce mastené zemiakové lokše. „Pokým sa pečené alebo grilované dobroty dostanú na stôl, svoje chute môžete naštartovať v peci pečeným posúchom ochuteným tekvicovým pyré, cibuľovou marmeládou, plesnivcom a chrumkavou šalviou alebo našou domácou paštétou z kačacej pečene s čerstvým a sušeným jablkom, makom a domácim chlebom,“ odporúča T. Sika.

A čo vás naozaj zohreje? Pohár poctivej horúcej medoviny, rovnako pravé hriatô a Klubovnianska korma - nápoj s bohatou históriou ešte z čias Vikingov. „My sme použili skvelú medovinu, tmavé čapované a dokorenili zmesou mletých klinčekov a škorice,“ prezrádza šéfkuchár.

Bystrický Barbakan poznajú nielen Bystričania. Je výnimočný nielen architektúrou, ale i históriou. Mnohí si Barbakan spájame s kaviarňami alebo reštauráciami. Málokto však pozná jeho pôvod a význam pre mesto ako také. Nebudeme vás skúšať z dejepisu, len spomenieme, že názov Barbakan pochádza z latinského Barbecana a predstavuje pevnostný prvok, zabezpečujúci bránu mesta alebo hradu z obdobia neskorej gotiky. Prvá priama písomná zmienka o mestskom opevnení je stará 572 rokov. K stavbám, ktoré boli v 15. storočí vybudované vo vnútri hradu, ako Matejov dom, Radnica, Slovenský kostol, pribudlo neskôr po rôznych prestavbách opevnené predbránie – Barbakan. V týchto časoch sa pôdorys hradného areálu ustálil do dnešnej podoby. V rokoch 2005-2006 prešli priestory mestského hradu kompletnou rekonštrukciou a využívali sa na komerčné účely. Od októbra tohto roku má v nich hrdé sídlo Bystrická Klubovňa!

*Veľmi šikovný  kuchár, ktorý je zároveň aj predsedom Banskobystrického kuchárskeho zväzu. Predtým pracoval v známej reštaurácii Angels (Banská Bystrica). Ovláda moderné techniky a vie ich pekne aplikovať na koncept a menu Klubovní.