Majstrovstvá v sabráži

Medusa Group | 16.2.2015

Majstrovstvá v sabráži rozhodli o sekáčovi roka 2015

Sabrage [Franc. čítaj sabráž] je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví husári a neskôr v roku 1812, keď kozáci porazili Napoleona v Rusku, aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva. V súčasnosti patrí sekanie sektov, champagne i prosecca k najzaujímavejším a žiadaným atrakciám hostí pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality servisu someliérov a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. Aj preto sme sa rozhodli vyhlásiť súťaž o najlepšieho sekáča roka našich prevádzok, ktorá sa uskutočnila 16. februára 2015 v klube BARROCK v Bratislave pod názvom MEDUSA-HUBERT SEKÁČ ROKA 2015.

Oficiálnym produktovým partnerom súťaže bola spoločnosť HUBERT J.E., líder vo výrobe šumivých vín na Slovensku, ocenená mnohými zahraničnými i domácimi medailami za kvalitu. Do semifinále súťaže o najlepšieho sekáča roka sa prihlásilo spolu 20 súťažiacich čašníkov, barmanov a someliérov z desiatich prevádzok PRIMI RIVER LOUNGE, RIO GRANDE RESTAURANT, NIGHT BAR & CAFÉ, , LE CLUB, MERCADO, KUBU AUPARK, TRAFO MUSIC BAR, PRIMI MICHALSKÁ, CENTRÁLNA KLUBOVŇA, BARROCK, VENTÚRSKA KLUBOVŇA. Zoznam semifinalistov doplnili aj dvaja reprezentanti z radov našich kolegov z marketingu MEDUSA GROUP. Súťažilo sa v dvoch povinných základných disciplínach.

Účastníci si najprv preverili svoje vedomosti v krátkom písomnom teste a v praktickej sabráži šabľou. Odborná komisia pod vedením Vladimíra Hronského, executive sommeliera MEDUSA GROUP a Ingrid Vajczikovej, hlavného enológa spoločnosti HUBERT J.E. vyberala troch najlepších semifinalistov, ktorí postúpili do hlavnej časti súťaže. Hodnotiacu komisiu ďalej tvorili za organizátora Tomáš Holec, bar executive MEDUSA GROUP, Juraj Kordiak, sommelier profesionál HUBERT J.E., za odborné médiá Ing. Zdenka Šuranská, šéfredaktorka časopisu VINIČ A VÍNO a Šaban Ristemovič, redaktor časopisu BAR MAGAZINE.

Finále súťaže patrilo sekaniu fliaš ľubovoľným predmetom, pričom každý finalista bezprostredne po odseknutí hrdla fľaše musel rovnomerne na jedenkrát naliať sekt do desiatich čistých a suchých pohárov, ktoré mal vopred pripravené. Svoje majstrovstvo predstavili traja najlepší reprezentanti prevádzok Martin Priečko z PRIMI RIVER LOUNGE (sekal netradične vlastnoručne vyrobenou zamrznutou jahodou), Marián Pavlovič z RIO GRANDE (sekal pomocou kuchynskej špachtle na palacinky) a Tomáš Orosi, čašník z MERCADO (sekal s využitím barmanského šejkra). Po vyhodnotení ich osobných výkonov ako po prezentačnej, tak technickej stránke sabráže s následným rozliatím fľaše do vopred pripravených pohárov sa finalisti umiestnili v poradí od najlepšieho presne ako si vylosovali svoje poradie. Martin Priečko získal prvé miesto a titul MEDUSA-HUBERT Sekáč roka 2015, na druhom mieste sa umiestnil Marián Pavlovič a na treťom Tomáš Orosi.

Víťazi získali od organizátora a produktového partnera atraktívne ceny. Najvyššou hodnotou pre prvú trojicu najlepších „sekáčov roka 2015“ sú okrem hodnotných voucherov od spoločnosti MEDUSA GROUP, someliérskych záster ako aj fliaš magnum a jeroboam prémiového sektu Hubert Grand Prix od produktového partnera HUBERT J.E., aj automatický postup na národné majstrovstvá Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnia 28. februára 2015 na Donovaloch.

„Súťaž MEDUSA-HUBERT Sekáč roka 2015 je pre nás výzvou, ako neustále zlepšovať profesionálne návyky našich someliérov, čašníkov a barmanov v lepšej a efektívnejšej komunikácii so zákazníkmi, ktoré využijú nielen pri práci s vínom v dennej gastronómii, ale aj znásobia pridanú hodnotu pôžitkov pri ochutnávkach šumivých vín v eventovej a zážitkovej gastronómii.“ – povedal Vladimír Hronský v záverečnom poďakovaní účastníkom a partnerom súťaže.