Chceme expandovať. Na rade sú Nemecko a Holandsko.

Medusa Group | 1.2.2013

Rozhovor so šéfom Medusa Group, Petrom Šteckom, o situácii v odvetví a plánoch skupiny pre Hospodárske noviny.

Hospodárske noviny
Tomás Vašuta, Tatiana Jurašková

Ak by jedna z mojich reštaurácií bola stratová, tak zmením koncept alebo ju rovno zavriem, priznáva Štecko. Jeho skupina plánuje expanziu aj v tomto roku. Rozširovať by sa mala u nás, ale aj v Rakúsku. Už dnes pritom Štecko priznáva, že rokuje o prieniku na nemecký a holandský trh.

Celý sektor od roku 2009 padá. Vy rastiete. Čo robíte inak?

Je pravda, že celý segment padá už niekoľko rokov za sebou. Ale tu treba diferencovať bratislavský a slovenský trh, to sú dva úplne odlišné svety. Najmä čo sa týka zážitkovej gastronómie, do ktorej sa zaraďujeme aj my. Nám sa darí rásť. Zažívame dvojciferný rast už niekoľko rokov za sebou. Faktorov, ktoré sa pod to podpisujú, je niekoľko. Až kríza ukáže, ako na tom firma je. Keď je konjunktúra a všetkým sa darí, nie je problém rásť, nie je tlak na cenu či kvalitu. Kríza bola pre nás šanca, začali sme pracovať efektívnejšie.

Základ sme položili asi pred piatimi – siedmimi rokmi, keď o kríze ešte nikto nehovoril. Dlhodobo sa zameriavame na vhodný výber lokácií, veľmi presne segmentujeme a diferencujeme koncept, ktorý tam umiestime a dôležitá je aj sofistikovane robená cenotvorba. Nie sú to impulzívne či náhodné rozhodnutia. Nič nerobíme bez rozmyslenia.

Pri tvorbe cien sa vám s dodávateľmi asi dobre vyjednáva, keďže máte za sebou 22 reštaurácií a cateringovú spoločnosť?

Určite áno, ale v tomto až taký rozdiel nevidím. Viete získať niekoľko percent na vstupoch, ale stratiť desiatky percent na výstupe. Pri vyjednávaní totiž dokážete vytvoriť ceny, ktoré vám dokážu vytvoriť vyššiu maržu, ale tú dokážete pochovať okamžite nezmyselnými zľavami, akciami či zľavovými portálmi. Touto cestou sa vydalo viacero reštaurácií. Je to však cesta do stratena, keďže zníženie nákladov zľavy zmažú.

...

Celý rozhovor si môžte prečítať tu:

Chceme expandovať. Na rade sú Nemecko a Holandsko.  #1