späť

TIP Martina Korbeliča

4.4.2017

Ako najlepšie využijeme medvedí cesnak?

Okrem toho, že jar so sebou prináša krajšie počasie, viac slnka a prebúdza v nás dobrú náladu, môžeme v tomto ročnom období nájsť v prírode aj mnohé rastlinky, ktoré majú nielen skvelé liečivé účinky, ale aj široké využitie v kuchyni. Počuli ste napríklad o medveďom cesnaku? Je to taký malý zázrak, na ktorý už naše staré mamy nedali dopustiť. Príroda sa tento rok prebudila trochu skôr, preto jeho sezóna už pomaly končí, napriek tomu máme pre vás pár tipov, ako medvedí cesnak čo najlepšie využiť v kuchyni.

Zelené lístky medvedieho cesnaku nájdete najmä vo vlhkých lesoch, kde rastú na väčších plochách.
Na jeho liečivé účinky sme vraj prišli práve vďaka zvieraťu, podľa ktorého nesie pomenovanie. Po zimnom spánku sa oslabené medvede vždy vrhnú práve na listy tejto rastlinky, a tak začali ľudia skúmať jeho účinky. Vďaka tomu teraz vieme, že:

  • má detoxikačné účinky
  • ​​prečisťuje tráviaci systém
  • detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus
  • čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 
  • podporuje pamäť
  • znižuje krvný tlak
  • pôsobí pri nespavosti
  • účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
  • má antibakteriálne účinky, ktoré súvisia so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
  • podporuje hojenie otvorených rán
  • znižuje bolesť spôsobenú zápalom

To už stojí za to, vybrať sa do lesa na prechádzku, nie? A ako hovorí náš Executive Chef, Martin Korbelič, v kuchyni ho môžeme použiť takmer v každom recepte.

Martinove tipy 

„Medvedí cesnak má naozaj širokospektrálne využitie. V tomto je podobný ako špenát, ale je navyše obohatený o výraznú cesnakovú príchuť. Je to výborný dochucovací prostriedok, môžeme si z neho pripraviť pyré, používame ho aj do hamburgerov, do nakladanej bryndze či dokonca pri výrobe domácich cestovín.

Výborný je napríklad pri príprave chutnej jarnej krémovej polievky. Tú si pripravíme na spôsob špenátovej krémovej, ale namiesto špenátu použijeme práve medvedí cesnak. Malá rada. Aby sme udržali peknú pistáciovú farbu polievky, nemali by sme medvedí cesnak dlho variť. Vždy je lepšie urobiť si krémový (z mlieka, šľahačky) alebo vývarový základ ochutený soľou, korením a trochou muškátového oriešku.  Keď nám začne vrieť, pridáme medvedí cesnak a povaríme maximálne minútku. Nakoniec rozmixujeme a ak chceme mať polievku naozaj exkluzívnu, tak ju prepasírujeme. K tomu si pripravíme krutóny zapečené syrom a máme naozaj dokonalú polievku plnú vitamínov. Výborne je, že sa môže podávať na teplo aj na studeno, čo je s prichádzajúcim teplým počasím veľmi osviežujúce.

 

Medvedí cesnak môžeme využiť aj pri príprave domáceho pesta. Namiesto bazalky použijeme práve medvedí cesnak, píniové oriešky, ktoré sú v klasickom peste nahradíme vlašskými. Potom už len pridáme parmezán, olivový olej, soľ a čierne korenie. Pesto sa výborne hodí k cestovinám alebo na plátky duseného hovädzieho mäsa podávaného s varenými zemiakmi.“