späť

Kokteily na zahriatie

30.12.2017

Jedinečnú atmosféru najkrajších sviatkov roka si doma ľahko vyčaríte aj po skončení Vianoc. 

Zababušte sa do deky, kochajte výhľadom na zasneženú krajinu a vychutnávajte chuť a vôňu špeciálnych drinkov, ktoré vytvoril z tradičných vianočných surovín Tomáš Holec, Executive Bar Manager Medusa Group.
 

The Mexican Eggnog

Tomáš Holec vraví „spojenie  kvalitnej tequily a dnešnej receptúry Eggnogu ma pri prvom privoňaní a následnom ochutnaní ohromilo.“

V jednej verzii o pôvode eggnogu sa hovorí o východnom Anglicku 17. st., kde ho konzumovala vyššia aristokratická vrstva. Recept sa niesol v znamení mlieka, vajíčka, rumu a cukru a rýchlo si našiel cestu cez Atlantik do britských kolónií. Tu zažil, a stále zažíva, (dnešná receptúra obsahuje predovšetkým bourbon a koňak) svoju slávu, a to najmä v období sviatku Vďakyvzdania.

Nápoj nie je vôbec ťažké pripraviť. Základom Tomášovho receptu je po domácky ochutené vanilkové mlieko, troška škorice, muškátový orech, smotana, vaječný žĺtok, tmavý domáci vanilkový cukor a kvalitná tequila. Všetko sa zmieša a zľahla vyšľahá ručným šľahačom. Zahreje sa a ešte raz zľahka premieša. Pri ohrievaní si dajte pozor, aby sa vám mlieko nezrazilo. Následne prelejte do šálky a ozdobte nastrúhaným muškátovým orechom.

 

Hot Buttered Rum

Tomáš Holec vraví „som si istý, že rovnako ako ja, budete výsledkom veľmi milo prekvapení a že Hot Buttered Rum sa stane vašou novou vianočnou tradíciou.“

Tento drink uzrel svetlo sveta v Amerike.  Pri pátraní po datovaní tohto nápoja, ktorý rovnako ako Eggnog zažíva svoju chvíľku slávy predovšetkým pri oslavách Dňa vďakyvzdania a Nového roku, narazil Tomáš na rok 1917. Rok, v ktorom vychádza publikácia The Ideal Bartender, kde sa objavuje receptúra veľmi podobná tej dnešnej.

Hot Buttered Rum, v Európe menej známy nápoj, si podobne ako Eggnog, môžete jednoducho pripraviť doma. Nepotrebujete k tomu nič iné, len neslané maslo (najlepšie domáce), tmavý zrejúci rum melasového pôvodu, klinček, škoricu, muškátový orech a horúcu vodu, ktorou všetky ingrediencie zalejete a za stáleho miešania necháte maslo rozpustiť.